Αυστρία: Είναι οριστικό - 2.000 ευρώ πρόστιμο ή μέχρι και ένα έτος φυλάκισης για όποιον δεν εμβολιαστεί


Το πρόστιμο θα είναι πιο ήπιο, στα 2.000 ευρώ (αντί για 7.200 ευρώ που ήταν στις αρχικές σκέψεις), αλλά η τροποποίηση του νόμου κατά των ανθρώπων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι αδιανόητη από την άποψη της δημοκρατικής πολιτικής: Οι επικριτές του εμβολιασμού στην Αυστρία έρχονται πλέον αντιμέτωποι μέχρι και με ένα χρόνο κράτησης στο μέλλον. Η τροπολογία πέρασε ήδη από την κοινοβουλευτική επιτροπή. Θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι κράτησης για τους επικριτές εμβολιασμού, μακριά από τις επίσημες φυλακές και τα έξοδα για τα τρόφιμα θα επιβαρύνουν τους ίδιους.

Ήσυχα, και χωρίς να θέλει να τραβήξει πολύ την προσοχή, η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει πλέον συμπληρώσει το τρέχον πρότυπο για την επιβολή της προγραμματισμένης απαίτησης υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αντίστοιχη αλλαγή στον νόμο περί διοικητικής επιβολής.

Το κείμενο του νόμου, το οποίο έχει ήδη περάσει από την ορισθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει εγκριθεί από το ÖVP, το SPÖ, τους Πράσινους και το NEOS με τις αντίθετες ψήφους του FPÖ, είναι διαθέσιμο στο eXXpress.

Όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2000 ευρώ, δεν θα «ξεχρεώσει» εφάπαξ. Κάθε παράβαση θα τιμωρείται ξανά με 2000 ευρώ -όπως γίνεται και με τις παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας. Και όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί αλλά και να πληρώσει τα πρόστιμα, θα τίθεται  υπό κράτηση.

Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί η ποινή φυλάκισης να είναι έως και τέσσερις εβδομάδες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη μέγιστη διάρκεια σε ένα έτος (!). Και αν υπάρχει ακόμα θέμα με τον κορωνοιό η φυλάκιση μπορεί να επεκταθεί μέχρι και το τέλος της πανδημίας

Σε αντίθεση με τους άλλους κρατούμενους, το δημόσιο ταμείο δεν πρόκειται να δώσει ευρώ, αλλά ο κρατούμενος θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Άρα ο μη εμβολιασμένος, θα πρέπει να πληρώσει και το φαγητό και το κελί του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον απόσπασμα στο κείμενο του νόμου αναφέρει: «Οι κρατούμενοι πρέπει να κρατούνται σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης», σε σχέση με τους ποινικούς κρατούμενους, οι οποίοι κρατούνται σύμφωνα με άλλες διατάξεις εκτός αυτού του υγειονομικού νόμου. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν την τροποποίηση, προφανώς υπάρχουν ξεχωριστοί όροφοι φυλακών ή κτίρια φυλακών ή ξεχωριστές τοποθεσίες για τους μη εμβολιασμένους.


Ο νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φλεβάρη του 2022

Στις 2 Δεκεμβρίου η συνταγματική επιτροπή άναψε το πράσινο φως για το νομοσχέδιο -χωρίς προηγουμένως να έχει ξανασυζητηθεί ανοιχτά το περιεχόμενο.

Ο κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη του 2022. Είναι πιθανό να υπάρξουν μικροαλλαγές στο περιεχόμενο του μέχρι τότε, αλλά δεν υπήρξε καμία σοβαρή διαμάχη μεταξύ των κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, όπως δείχνουν αποσπάσματα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής.


Το κυβερνητικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία χωρίς τις ψήφους του FPÖ.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money