Η Ρωσία ασκεί βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβνι, είπε ότι είναι «βαθιά απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα κοινό ψήφισμα της χώρας του και του Νίγηρα, το οποίο θα διασφάλιζε ότι η απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο Twitter, ο υπουργός Coveney είπε ότι ήταν ένα «απίστευτο επίτευγμα» της ιρλανδικής ομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από 113 μέλη του ΟΗΕ να συνυποστηρίξουν το ψήφισμα για το κλίμα.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι βαθιά απογοητευτικό που η Ρωσία αποφάσισε να καταψηφίσει και επομένως να ασκήσει βέτο σε ένα ιστορικό ψήφισμα που συμφωνήθηκε».
Η Ινδία αντιτάχθηκε επίσης στο σχέδιο ενώ η Κίνα απείχε, πράγμα που σημαίνει ότι το κείμενο κέρδισε την υποστήριξη 12 εκ των 15 μελών του συμβουλίου.
Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να «ενσωματώσει τον κίνδυνο ασφάλειας που σχετίζεται με το κλίμα ως κεντρικό στοιχείο σε ολοκληρωμένες στρατηγικές πρόληψης συγκρούσεων».
Ireland regrets the use of the veto to prevent adoption of a resolution on #climateandsecurity.
— Ireland at UN 🧡 (@irishmissionun) December 13, 2021
The veto is an outdated tool, for what we think is an outdated perspective.
It remains vital that the #UNSC understands climate related security risks. https://t.co/E6snQ3QwTE pic.twitter.com/ejB0xa3Id1
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανέφερε ότι αν και η απόφαση «είναι απογοητευτική, η διαδικασία επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ πιστεύει ότι το Συμβούλιο πρέπει να συνυπολογίσει τους κινδύνους ασφαλείας της κλιματικής αλλαγής στη λήψη των αποφάσεών του».
Το τμήμα πρόσθεσε: «Το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια δεν θα εξαφανιστεί. Η πρόσφατη ανάλυση δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απλώς θα επιδεινωθούν, συμβάλλοντας στην ανασφάλεια και στην επιδείνωση των συγκρούσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 80% των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί σε χώρες που είναι οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή».
Η Ιρλανδική Αποστολή στον ΟΗΕ δήλωσε ότι λυπάται για τη χρήση του βέτο που ουσιαστικά αποτρέπει την έγκριση της πρότασης, προσθέτοντας ότι παραμένει ζωτικής σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατανοήσει τους κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με το κλίμα.
«Το βέτο είναι ένα ξεπερασμένο εργαλείο, για αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια ξεπερασμένη προοπτική», έγραψε στο Twitter η ιρλανδική αποστολή.
Ο απεσταλμένος του Νίγηρα στον ΟΗΕ, Αμπού Αμπάρι, χαρακτήρισε την αντίθεση στο σχέδιο ως «κοντόφθαλμη».
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν είπε: «Χρειάζεται επειγόντως μια συντονισμένη πολυμερής απάντηση στην κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή όλων των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το συμβούλιο. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιος και η συλλογική μας ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο».
Ωστόσο, η ρωσική αντίθεση στο μέτρο ήταν ξεκάθαρη στην ίδια συνάντηση.
Ο εκπρόσωπος της χώρας Ανατόλι Σομπράνοφ είπε: «Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύουμε ότι οι επίμονες και εμμονικές προσπάθειες να προωθηθεί, με κάθε κόστος, στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής ως απειλής για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια εισάγει μια εντελώς περιττή πολιτική συνιστώσα σε μια ήδη περίπλοκη και ευαίσθητη συζήτηση».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου