Επέστρεψε για τα καλά η γρίπη στο Ισραήλ: 1088 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας


Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με το πέμπτο κύμα του COVID-19, το οποίο απειλεί τώρα τη χώρα ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη!

Ο συνδυασμός και των δύο ιών, που στο παρελθόν ονομαζόταν «flurona», διπλασιάζει την πιθανότητα σοβαρών ασθενειών και θνησιμότητας και θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή σε αδύνατον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Ταυτόχρονες ομαδικές εκδηλώσεις γρίπης και COVID θα μπορούσαν να σημαίνουν την κατάρρευση των νοσοκομείων του Ισραήλ», δήλωσε ο Δρ Ερέζ Μπαρενμπόιμ, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Samson Assuta Ashdod.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 παρουσίασε κάμψη.

Πριν από δύο εβδομάδες, στις 8 Δεκεμβρίου, υπήρχαν 715 νέα κρούσματα καθημερινά. Μια εβδομάδα αργότερα ήταν 788 και την Τετάρτη σχεδόν 1.000. Παρ' όλα αυτά όμως, το νούμερο των ανθρώπων οι οποίοι νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοίού αυτή την στιγμή, είναι μόλις 108, εκ των οποίων το 20% είναι ανεμβολίαστοι, ένα 11% τριπλά εμβολιασμένοι και το υπόλοιπο 69% διπλοεμβολιασμένοι.

Πινακίδα στο αεροδρόμιο Ben-Gurion κατευθύνει τους επιβάτες στην περιοχή που θα κάνουν το τεστ κατά του COVID-19

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα 1.088 άτομα είχαν νοσηλευτεί με γρίπη, νούμερο ισοδύναμο ή ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι τα περισσότερα χρόνια πριν από τον κορονοϊό, αλλά σε πλήρη αντίθεση με τους μηδενικούς ασθενείς που είχε πέρυσι το Ισραήλ.

Ανάμεσα στους ασθενείς ήταν 401 παιδιά και 70 έγκυες γυναίκες, ανέφερε το κέντρο.

Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι καθώς τα νούμερα των ασθενών με κορωνοιό μειώθηκαν μετά το τέταρτο κύμα, πολλοί άνθρωποι - ειδικά νέοι - εφησυχάστηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας. Είτε επέλεξαν να μην λάβουν το αναμνηστικό τους εμβόλιο για τον COVID ή το εμβόλιο κατά της γρίπης, και επίσης δεν τηρούν μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό, όπως μάσκα και κοινωνική απόσταση. (αυτό όμως σημαίνει πως από εδώ και στο εξής, για όλοι τους τη ζωή θα πρέπει να φοράμε μάσκες, να εμβολιαζόμαστε και να κρατάμε απόστάσεις;)

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η γρίπη μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία οδηγεί στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο»,
δήλωσε ο Δρ. Εχάντ Ντράκερ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στην Aσούτα. (η γρίπη η οποία πέρυσι είχε εξαφανιστεί;)

Παρά την όλη συζήτηση για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να είναι απροετοίμαστα ως προς το να διαχειριστούν την πιθανή καταστροφή που θα μπορούσαν να επιφέρουν τα ταυτόχρονα κύματα γρίπης και κορωνοϊού. Ακόμη και πριν από τον COVID-19, τα ποσοστά πληρότητας των νοσοκομείων στο Ισραήλ ήταν τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σε έναν κανονικό χειμώνα πριν από τον κορωνοϊό, μόνο με τη γρίπη, το Ισραήλ δεν είχε αρκετό χώρο για τους ασθενείς του και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονταν στους διαδρόμους, κάτι που επηρέασε τα ποσοστά θνησιμότητας της χώρας από μολυσματικές ασθένειες – ποσοστά που διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Η νοσηλεία ανθρώπων σε διαδρόμους είναι ντροπή για το Κράτος του Ισραήλ και ντρέπομαι κάθε φορά που περπατάω στους διαδρόμους και βλέπω ηλικιωμένους εκεί με την ελάχιστη ιδιωτικότητα που μπορούμε να τους παρέχουμε», είπε ο καθηγητής Άρνον Άφεκ, αναπληρωτής διευθυντής του  Ιατρικού Κέντρου Sheba και πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Διευθυντών Νοσοκομείων. «Νομίζω ότι το κράτος του Ισραήλ είναι αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει και να παρέχει τη σωστή υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους που το αξίζουν».

Είπε επίσης ότι το ισραηλινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αναφέρεται επανειλημμένα ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά στις διεθνείς κατατάξεις, «αλλά είναι άλλο πράγμα η αποτελεσματικότητα, και άλλο πράγμα τα αποθέματα, τα υλικά και το προσωπικό που διαθέτουμε».

Επιπλέον, το Ισραήλ είναι θλιβερά ανεπαρκές σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, καθώς έχει σχεδόν τον χαμηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό νοσηλευτών σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα φροντίζει πάντα τους ασθενείς μας και θα κάνει το καλύτερο δυνατό», είπε ο Άφεκ, «αλλά είμαστε σαν στρατιώτες που στέλνονται στον πόλεμο χωρίς τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money