Η ατμόσφαιρα της Σελήνης δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο για να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή, αλλά κάτω από το βραχώδες ανώτερο στρώμα του δορυφόρου, υπάρχει αρκετό αέριο για να συντηρήσει οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για 100.000 χρόνια, σύμφωνα με έναν εξέχοντα επιστήμονα.
Σε ένα άρθρο που γράφτηκε αυτή την εβδομάδα στο «The Conversation», ο Tζον Γκραντ, λέκτορας στην επιστήμη του εδάφους στο Πανεπιστήμιο Southern Cross της Αυστραλίας εξήγησε ότι η Σελήνη περιέχει βαριά ορυκτά που συνδέονται στενά με το οξυγόνο.
Ο Γκραντ ισχυρίζεται ότι, ακόμα κι αν αγνοήσει κανείς το οξυγόνο που είναι εμπλουτισμένο σε βαθιά, σκληρά βράχια, ο ρεγολίθος της Σελήνης - το βραχώδες ανώτερο στρώμα - που είναι εύκολα προσβάσιμο, θα μπορούσε να χωρέσει αρκετό οξυγόνο για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να ζήσουν εκεί για 100.000 χρόνια.
Ο υπολογισμός του επιστήμονα βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι χρειάζονται 800 g (28oz) οξυγόνου την ημέρα για να επιβιώσουν και ο ρεγόλιθος έχει βάθος περίπου 10 μέτρα. Δηλώνει ότι ο ρεγόλιθος της Σελήνης αποτελείται από 45% οξυγόνο, το οποίο είναι όλο στενά συνδεδεμένο με ορυκτά όπως το πυρίτιο, το αλουμίνιο και τα οξείδια σιδήρου και μαγνησίου.
Η διαδικασία εξαγωγής τεράστιων ποσοτήτων οξυγόνου από αυτά τα πετρώματα είναι μια απλή διαδικασία. «Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: μια τέτοια διαδικασία, απαιτεί τρομερή ενέργεια. Για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο πλάνο, θα πρέπει να υποστηρίζεται από ηλιακή ενέργεια ή άλλες πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες στη Σελήνη», σημειώνει ο Γκραντ.
Η εξαγωγή οξυγόνου από τον ρεγόλιθο θα απαιτούσε επίσης σημαντικό βιομηχανικό εξοπλισμό. Θα πρέπει πρώτα να μετατρέψουμε το στερεό οξείδιο μετάλλου σε υγρή μορφή, είτε εφαρμόζοντας θερμότητα είτε θερμότητα σε συνδυασμό με διαλύτες ή ηλεκτρολύτες. Έχουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε αυτό στη Γη, αλλά η μεταφορά αυτής της συσκευής στη Σελήνη – και η παραγωγή αρκετής ενέργειας για τη λειτουργία της – θα είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Το άρθρο του Γκραντ έρχεται τη στιγμή που η Αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία και η NASA υπέγραψαν συμφωνία τον Οκτώβριο για την αποστολή ενός οχήματος στη Σελήνη με στόχο τη συλλογή σεληνιακών πετρωμάτων και την προσπάθεια εξαγωγής οξυγόνου από αυτά.
Ο επιστήμονας σημείωσε επίσης την ανάπτυξη πειραματικών αντιδραστήρων για τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής οξυγόνου μέσω ηλεκτρόλυσης από μια βελγική start-up εταιρία. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να σταλεί στη Σελήνη έως το 2025 ως μέρος της αποστολής επιτόπιας χρήσης πόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου