Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι η πανδημία του Covid δεν θα τελειώσει έως ότου τα έθνη «μάθουν να ζουν με τον ιό», διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα υγείας δεν θα κατακλύζονται από μολύνσεις και θανάτους.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», ο Κλούγκε προειδοποίησε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν είναι σε θέση να κηρύξει το τέλος της πανδημίας, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος στα συστήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απότομη αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Από τη στιγμή που το σύστημα υγείας μας δεν θα κατακλύζεται στα νοσοκομεία από θανάτους εξαιτίας Covid, δηλαδή θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που παρείχε πριν, η πανδημία πιθανότατα θα γίνει ενδημική», είπε ο Kλούγκε.
Τα σχόλια του προϊσταμένου του ΠΟΥ για την Ευρώπη έρχονται τη στιγμή όπου εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση στην ήπειρο ενόψει των χειμερινών μηνών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν «η Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας», ο Kλούγκε επισήμανε ότι ο οργανισμός αναμένει «μισό εκατομμύριο θανάτους» από τον ιό πριν από τον Φεβρουάριο. Ρίχνοντας ευθύνες σε έναν συνδυασμό «ψευδών ειδήσεων» και στη «χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων», ο Kλούγκε ήταν ξεκάθαρος ότι οι χώρες πρέπει να αντικρούσουν την αντίθεση στο εμβόλιο και τα πρωτόκολλα ασφάλειας για τον Covid και πρότεινε την δημιουργία μιας ειδικής «ομάδας εργασίας στην Ευρώπη» η οποία θα καταπολεμήσει τους επικριτές και τους πολέμιους των εμβολίων.
Παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ευρώπη, ο διευθυντής του ΠΟΥ ήταν ξεκάθαρος ότι η κατάσταση θα ήταν «πολύ δύσκολη» χωρίς την, μέχρι στιγμής, αποτελεσματική ανάπτυξη του εμβολίου σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, για να είναι πλήρως αποτελεσματικοί οι εμβολιασμοί, ο Kλούγκε τόνισε ότι οι χώρες δεν πρέπει να «αφήνουν κανέναν πίσω» και να επικεντρωθούν σε αναμνηστικά εμβόλια και στον εμβολιασμό παιδιών για να μεγιστοποιήσουν την παρεχόμενη κάλυψη ώστε να μειώσουν την εξάπλωση του ιού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου