Μπιλ Γκέιτς: «Για την επόμενη πανδημία, θα έχουμε γιγαντιαία εργοστάσια παραγωγής εμβολίων στην Ινδία»
Κ. Γκέιτς, πέρυσι μιλήσατε για τη δυνατότητα τερματισμού της πανδημίας του κορωνοϊού έως το φθινόπωρο του 2022. Πιστεύετε ακόμα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν;
Όλοι έχουμε εκπλαγεί από την παραλλαγή Δέλτα και το πόσο μεταδοτική είναι. Στην Ινδία υπήρξε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ο οποίος ναι μεν έχει μειωθεί από εκείνη την κορύφωση, αλλά πρέπει να χορηγήσουμε τα εμβόλια πιο γρήγορα τώρα για να μην υπάρξουν άλλα μεγάλα προβλήματα.
Το ίδρυμα μου είναι πολύ περήφανο που την άνοιξη του 2020 χορήγησε 300 εκατομμύρια δολάρια για στο Serum (Ινστιτούτο της Ινδίας). Το Serum λειτούργησε πολύ καλά διοχετεύοντας σωστά τα εμβόλια και ενημερώνοντας τον κόσμο. Μακάρι να είχαμε πετύχει περισσότερα, αλλά τους επόμενους μήνες τα νούμερα των εμβολιασμένων θα ανέβουν αρκετά. Το Novavax θα μπει επίσης στο προσκήνιο. Θα έχουμε και το Johnson & Johnson διαθέσιμο στη χώρα. Θα ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και με την τρίτη δόση. Δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι για αυτό προς το παρόν, αλλά είναι πιθανότατα θα είναι επωφελές στο να την κάνει κάποιος καθώς κατευθυνόμαστε προς το 2022. Θα έλεγα ότι η «Δέλτα» ήταν η χειρότερη μετάλλαξη που θα περίμενε κανείς, οπότε πιθανότατα να μην έχουμε το απαιτούμενο παγκόσμιο ποσοστό κάλυψης των εμβολίων, άρα θα αναθεωρήσω την προηγούμενη πρόβλεψή μου πως θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοιό μέσα στο επόμενο έτος.
Στη φετινή έκθεση του ιδρύματος για τους στόχους του, τονίστηκαν ιδιαίτερα οι καινοτομίες που έχει προκαλέσει ο Covid-19. Ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές;
Τώρα που ο κόσμος κατανοεί την ευπάθειά του σε μια πανδημία, θα υπάρξει μεγάλη έρευνα και εφεύρεση νέων εργαλείων. Η διάγνωση: θα μπορούσαμε να την κλιμακώσουμε πολύ πιο γρήγορα. Θεραπευτικά θα μπορούσαμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να έχουμε τόση εργοστασιακή χωρητικότητα ώστε, ακόμη και σε 200 ημέρες, να μπορούμε να παράγουμε αρκετά εμβόλια για όλους. Θα λειτουργήσει σωστά αυτό για την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία και θα έχει οφέλη πέρα από την ετοιμότητα για πανδημία; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μέσα από την MRNA πλατφόρμα, συνεργαζόμαστε με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, για να φτιάξουμε ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA. Έχουμε ήδη ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ χαμηλού κόστους εμβόλιο γρίπης και να μειώσουμε δραστικά το παγκόσμιο επίπεδο γρίπης.
Θα ήταν ιδανικό να εξαλείψαμε μερικούς από αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς, επειδή δημιουργούν ένα σημαντικά άσχημο φορτίο στην υγεία των ανθρώπων και φυσικά μπορούν να μεταλλαχθούν με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη μεγάλη πανδημία. Ελπίζω ότι όλες οι χώρες θα αυξήσουν την έρευνά τους πάνω σε αυτούς τους τομείς. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς έρευνας. Ελπίζω να συμμετάσχει σύντομα και η Ινδία.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο έχει προχωρήσει η παραγωγή εμβολίων στην Ινδία;
Τα περισσότερα από τα χαμηλού κόστους εμβόλια στον κόσμο κατασκευάζονται στην Ινδία και αυτό έχει σώσει κυριολεκτικά εκατομμύρια ζωές χάρη στη συνεργασία που έχουμε με αυτές τις τρεις εταιρείες (Serum, BioE, Bharat Biotech). Είναι φυσικό ότι την άνοιξη του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία, μιλήσαμε στον Serum για τα AstraZeneca και τα Novavax και ελπίζαμε ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά που όντως και έτσι έγινε. Παράλληλα, προχώρησαν και οι συνομιλίες με την Johnson & Johnson. Ανυπομονούμε να βγει αυτή η παραγωγή, είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους, είτε στις αρχές του επόμενου… Η Bharat Biotech πήρε το εμβόλιο του κορωνοϊού, που εφευρέθηκε στην Ινδία, και το εισήγαγε ως εμβόλιο χαμηλού κόστους, όχι μόνο για την Ινδία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς, έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς κατασκευαστές εμβολίων για την ανάπτυξη εμβολίων υψηλής ποιότητας και προσιτής τιμής για την Ινδία και τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Ινδία να προχωράει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και να αναπτύσσει ασφαλή και οικονομικά αποδοτικά εμβόλια που θα σώσουν εκατομμύρια ζωές.
Τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το πρόβλημα στο ινδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βραχυπρόθεσμα και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα βήματα;
Η Ινδία θα πρέπει να επενδύσει ακόμη περισσότερο στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσει ότι τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι επαρκώς στελεχωμένα και οι άνθρωποι είναι καλά εκπαιδευμένοι. Γενικά, οι συνθήκες υγείας στην Ινδία έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία. Έχουμε αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού. Δεν είσαστε όμως τόσο ψηλά όσο θα έπρεπε. Το ίδρυμά μας έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις επαρχίες Μπιχάρ και Ουτάρ Πραντές για τη γενική υγεία. Αν και η πανδημία είναι τραγική, αναδεικνύει τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερα, τόσο οικονομικά όσο και στην ποιότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αν κοιτάξετε τις συνολικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν έχουν αυξηθεί όσο θα έπρεπε. Η Ινδία είναι δημοκρατική χώρα και θα υπάρξει συζήτηση γι 'αυτό το θέμα, ως αυξανόμενη προτεραιότητα.
Η πρόκληση έχει μετατοπιστεί από τη διαθεσιμότητα του εμβολίου στον δισταγμό του εμβολίου. Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα πιο αποτελεσματικά;
Οι πολιτικοί μιλούν με σαφήνεια και στη συνέχεια δίνουν το παράδειγμα εμβολιάζοντας τον εαυτό τους, επαναλαμβάνοντας συνεχώς αυτό το μήνυμα και διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία των εμβολίων, ενώ συνεργάζονται με προσωπικότητες, είτε πρόκειται για θρησκευτικούς ηγέτες, είτε για ένα διάσημο πρόσωπο είτε για άτομα σε χωριά που οι άνθρωποι θαυμάζουν και εμπιστεύονται, με το να παρέχουν παρέχουν πάντα θετικά μηνύματα, ενώ τυχόν αρνητικές φήμες που προκύπτουν δεν διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τέτοιο τρόπο ώστε να ανησυχούν οι άνθρωποι. Όλες οι χώρες είχαν αμφιβολίες για τα εμβόλια. Δεν είμαι τόσο ειδικός για την Ινδία, αλλά αν κοιτάξω τους αριθμούς, μερικοί από τους αριθμούς φαίνονται καλοί. Φτάνετε ήδη στο 70% των εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και αυτό είναι καλό. Οι άνθρωποι που έχουν προτεραιότητα, φυσικά, είναι οι ηλικιωμένοι και βλέπω ότι στην Ινδία περίπου το 65% ανω των 70 ετών, έκανε την πρώτη του δόση. Θα πρέπει να φτάσει έως και το 100% στη δεύτερη δόση. Το όφελος του εμβολίου για τους ηλικιωμένους είναι πολύ, πολύ υψηλό και έτσι μειώνονται και οι θάνατοι. Και ξέρω ότι η πολιτική ηγεσία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα, όμως υπάρχουν περιοχές που ζουν και λειτουργούν ακόμα με κάποια στερεότυπα. Αν δείτε και τις ΗΠΑ, μπορεί στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος τα νούμερα να ήταν μεγάλα, τις τελευταίες όμως εβδομάδες, έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά και αυτός είναι άσχημος οιωνός, γιατί ενώ η πανδημία βρίσκεται σε σχετική ύφεση, δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή επιδεινωθεί ξανά η κατάσταση και αυτό θα έχει άσχημες συνέπειες.
Τα εμβόλια χορηγούνται κυρίως στις προηγμένες οικονομίες. Τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί αυτό και να διασφαλιστεί η παγκόσμια συνεργασία;
Διατηρούμε ένα υπολογιστικό φύλλο για το πού βρίσκονται όλες οι δόσεις στον κόσμο και πού πρέπει να χορηγηθούν. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτήν την πανδημία. Και ρίχνοντας μια ματιά πίσω, η Covax (η Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια COVID-19 η οποία είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 υπό την καθοδήγηση της Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων, του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), πήρε μερικά καλά μαθήματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μερικά πράγματα ακόμα καλύτερα, αλλά το κλειδί ήταν η προσφορά, την οποία κανείς δεν χρηματοδότησε την άνοιξη του 2020 εκτός από την αμερικανική κυβέρνηση. Έχουμε πλήρη συνεργασία μεταξύ δυτικών εφευρετών και Ινδών κατασκευαστών. Το mRNA, δυστυχώς, είναι αρκετά διαφορετικό ώστε να μην υπάρχει ικανότητα για τον συγκεκριμένο τύπο εμβολίου εκτός των πλούσιων χωρών. Για την επόμενη πανδημία, θα διασφαλίσουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο γι' αυτό θα κατασκευάσουμε γιγαντιαία εργοστάσια mRNA στην Ινδία που θα βοηθήσει την χώρα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να φτιάχνονται τα εμβόλια μέσα σε 100 ημέρες και να είναι διαθέσιμα σε όλους.
Η πανδημία διεύρυνε επίσης το ψηφιακό χάσμα. Ποιες είναι οι λύσεις;
Πολλοί μαθητές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο. Και μπορούν να μαθαίνουν μαθηματικά και ανάγνωση και γραφή, μέσα από το τηλέφωνο τους. Προφανώς, όταν έκλεισαν τα σχολεία στην Ινδία, πολλά παιδιά απλά δεν έμαθαν τα γράμματα που θα έπρεπε. Και έτσι υπάρχει έλλειμμα εκεί. Δυστυχώς, η ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ινδία δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε. Γι' αυτό και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία της χώρας, να εστιάσει πρώτα στην υγεία και στη συνέχεια στην παιδία.
Πηγή: Times of India
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου