Η NASA στρατολογεί 24 θεολόγους για να αξιολογήσουν πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει προσλάβει μέχρι στιγμής περίπου 24 μελετητές για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα στο Κέντρο Θεολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Πρίνστον (CTI) στο Νιου Τζέρσεϊ. Το κέντρο αυτό το οποίο έλαβε επιχορήγηση 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σκοπεύει να δημιουργήσει «γέφυρες κατανόησης» μεταξύ ακαδημαϊκών διαφόρων ειδικοτήτων, επιστημόνων και πολιτικών πάνω σε μια «παγκόσμια ανησυχία».
Σύμφωνα με την Daily Mail, το πρόγραμμα προφανώς στοχεύει να απαντήσει σε μεγάλα ερωτήματα όπως «τι είναι ζωή; Τι σημαίνει να είσαι ζωντανός; Πού τραβάμε τη γραμμή μεταξύ του ανθρώπου και του εξωγήινου; Ποιες είναι οι δυνατότητες για αισθανόμενη ζωή σε άλλα μέρη;»
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του CTI, Γουίλ Στόλαρ είπε στους Times ότι στόχος της NASA πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η «σοβαρή δημοσίευση συμπερασμάτων σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά» ως έναν τρόπο αντιμετώπισης στο «μεγάλο θαύμα, το μυστήριο και τις συνέπειες της εύρεσης μικροβιακής ή άλλου είδους ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη».
«Μπορεί να μην ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή τα επόμενα 100 χρόνια. Ή μπορεί να την ανακαλύψουμε ακόμα και την επόμενη εβδομάδα», είπε ένας ειδικός της NASA στην εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι το αναπτυσσόμενο τμήμα «αστροβιολογίας» του οργανισμού αναζητά νέες απαντήσεις σε παλιές ερωτήματα εδώ και περίπου 25 χρόνια.
Μεταξύ εκείνων που συμμετάσχουν στο πρόγραμμα CTI είναι ο Άντριου Ντέιβισον, ιερέας και θεολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού στη βιοχημεία. Ο Ντέιβισον, ο οποίος ήταν μέρος ενός πρώιμου προγράμματος την περίοδο 2016-2017, σημείωσε σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του ότι οι «θρησκευτικές παραδόσεις» είναι ένα «σημαντικό χαρακτηριστικό στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα λειτουργούσε μέσω οποιασδήποτε τέτοιας επιβεβαίωσης της ζωής κάπου αλλού στο σύμπαν».
Εξαιτίας αυτού, η [θρησκεία] χαρακτηρίζεται ως μέρος του συνεχούς στόχου της NASA να υποστηρίξει την έρευνα για τις «κοινωνικές επιπτώσεις της αστροβιολογίας», σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς-εταίρους.
Άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες, όπως ο επίσκοπος του Μπάκιγχαμ Άλαν Γουίλσον, ο Ραβίνος Τζόναθαν Ρομειν της Συναγωγής Maidenhead και ο Ιμάμης Κουαρί Ασίμ του τζαμιού Makkah στο Λιντς, είπαν στους Times ότι η χριστιανική, η εβραϊκή και η ισλαμική διδασκαλία δεν θα επηρεαστούν από την ανακάλυψη εξωγήινης ζωή.
Εν τω μεταξύ, ο Καρλ Πίλχερ, πρώην επικεφαλής του Αστροβιολογικού Ινστιτούτου της NASA, είπε ότι ο οργανισμός «θα δώσει αυξημένη έμφαση σε ερωτήματα που πριν από τον 20ο αιώνα ήταν σε μεγάλο βαθμό ιδιοκτησία της φιλοσοφίας, της θεολογίας και της θρησκείας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου