Το κινεζικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης, Yutu 2 βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην αθέατη πλευρά της Σελήνης παρέχοντας για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου την οποία λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη.
Το Yutu 2 εντόπισε ένα περίεργο αντικείμενο στην μακρινή πλευρά της Σελήνης το οποίο έχει περιγραφεί στις αρχικές αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης ως «μυστηριώδης καλύβα» και τώρα είναι έτοιμο να το μελετήσει πιο διεξοδικά.
Το περίεργο αντικείμενο σε σχήμα κύβου εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την κινεζική σεληνιακή αποστολή τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε το επιστημονικό κανάλι της Κίνας Our Space. Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 186 χλμ. κρατήρα Von Kármán και πριν από ένα μήνα κατέγραψε μια εικόνα από τον ορίζοντα του. Το σχήμα του παραπέμπει σε ένα οίκημα που θυμίζει ένα μικρό καλύβι. Όπως είναι ευνόητο η φωτογραφία έγινε viral στο Διαδίκτυο με τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας να κατακλύζουν τον κυβερνοχώρο..
Το γραφείο Τύπου της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA) δημοσίευσε μια φωτογραφία του αντικειμένου που υψώνεται στον ορίζοντα με φόντο τους σκοτεινούς ουρανούς. Λίγες λεπτομέρειες μπορούν να εξακριβωθούν από τη φωτογραφία, ωστόσο, και η φύση του αντικειμένου παραμένει ασαφής. Υποστηρίζουν πάντως ότι αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο πέτρωμα που δημιουργήθηκε μετά από την πτώση ενός μετεωρίτη που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο προκαλώντας γεωλογική αναδιαμόρφωση του τοπικού περιβάλλοντος.
Οι Κινέζοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση αυτής της «μυστήριας καλύβας» και το rover αναμένεται τώρα να περάσει τις επόμενες δύο ή τρεις σεληνιακές ημέρες - που ισοδυναμούν με δύο ή τρεις μήνες εδώ στη Γη - κινούμενο προς το αντικείμενο αποφεύγοντας τους κρατήρες που απαρτίζουν την «σκοτεινή» πλευρά του δορυφόρου της Γης.
Το Yutu 2 προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης στις 3 Ιανουαρίου 2019 και από τότε κινείται γύρω από τον κρατήρα Von Kármán πλάτους 115 μιλίων (186 χλμ.). Αποτελεί μέρος της τέταρτης αποστολής της Κίνας στη Σελήνη και της δεύτερης που εμπλέκει ένα ρομποτικό όχημα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου