Η Ρωσία και η Κίνα θα αναπτύξουν κοινές χρηματοοικονομικές δομές για να τους επιτρέψουν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς με τρόπο που τα ξένα κράτη δεν θα μπορούν να επηρεάσουν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι μια απάντηση σε μια σειρά προειδοποιήσεων ότι τα δυτικά έθνη θα μπορούσαν να πιέσουν για να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ως μορφή κυρώσεων.
Η πλατφόρμα πληρωμών υποστηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών συναλλαγών. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ζήτησαν να αυξηθεί το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς και να διευρυνθεί η συνεργασία ώστε να παρέχεται στους Ρώσους και Κινέζους επενδυτές πρόσβαση στα χρηματιστήρια, δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν. .
Ο Ουσάκοφ είπε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης χρηματοοικονομικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».
«Εννοούμε τη δημιουργία μιας υποδομής που δεν μπορεί να επηρεαστεί από τρίτες χώρες», πρόσθεσε ο βοηθός του Κρεμλίνου.
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ κατακρίνουν την AUKUS για υπονόμευση της ισορροπίας στα πυρηνικά
Η τριμερής συμμαχία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, γνωστή και ως AUKUS, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, η συμμαχία προβλέπει βοήθεια από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προς την Καμπέρα, ώστε η Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ άσκησαν κριτική στην AUKUS, στη διάρκεια συζήτησής τους σήμερα Τετάρτη και συμφώνησαν ότι αυτή υπονομεύει την ισορροπία όσον αφορά τα πυρηνικά και ενισχύει τις εντάσεις στην περιοχή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ο ακόλουθος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ είπε πως οι πρόεδροι εξέφρασαν ανησυχίες για τις αμερικανικές ενέργειες που «επαναδιαμορφώνουν την υπάρχουσα εικόνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».
«Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο από την πλευρά μας όσο και από την κινεζική πλευρά, μία αρνητική εκτίμηση ήταν αναμενόμενη σχετικά με τη δημιουργία νέων συμμαχιών, όπως η συμμαχία Ouad και την αμερικανο-αγγλο-αυστραλιανή ένωση AUKUS», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.
«Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο από την πλευρά μας όσο και από την κινεζική πλευρά, μία αρνητική εκτίμηση ήταν αναμενόμενη σχετικά με τη δημιουργία νέων συμμαχιών, όπως η συμμαχία Ouad και την αμερικανο-αγγλο-αυστραλιανή ένωση AUKUS», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.
Οι διαπραγματεύσεις περιγράφησαν ως «εξαιρετικά θετικές», με τον Ουσάκοφ να σημειώνει πως ήταν συζήτηση μεταξύ «δύο φίλων». Όπως είπε, ο δεσμός ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα ξεπερνά εκείνον των απλών εταίρων. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις και θέματα ασφάλειας. Ο Κινέζος πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με την ιδέα της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε ο Ουσάκοφ.
«Ο πρόεδρος (Σι) δήλωσε συγκεκριμένα πως στηρίζει τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις, πως φυσικά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και καταλαβαίνει την ουσία, δηλαδή το ποιες ανησυχίες έχει η Ρωσία στα δυτικά της σύνορα», τόνισε.
Παράλληλα πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ενημερώνει την Κίνα για τις επαφές της Μόσχας με το ΝΑΤΟ επάνω στο θέμα των εγγυήσεων.
Πέραν αυτού, ο Πούτιν μίλησε στον πρόεδρο Σι για την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, στην προσπάθεια εξομάλυνσης των εντάσεων γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου