Το λιώσιμο του μόνιμου παγετού στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας θα μπορούσε να απελευθερώσει αρχαίους και δυνητικά θανατηφόρους ιούς και βακτήρια, προειδοποίησε η κυβέρνηση.
Ο Νικολάι Κορτσούνοφ, ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης που προεδρεύει του Αρκτικού Συμβουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει κίνδυνος τα μικρόβια που παγιδεύονται στον παγετό για δεκάδες χιλιάδες χρόνια να «ξυπνήσουν» καθώς το έδαφος λιώνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Κορτσούνοφ είπε ότι το Συμβούλιο έχει πλέον δημιουργήσει ένα πρόγραμμα «βιοασφάλειας» για τη μελέτη των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων από την επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν να εμφανιστούν τουλάχιστον από την τελευταία εποχή των παγετώνων.
![]() |
Η Ρωσία δημιούργησε έναν νέο οργανισμό για να μελετήσει τις απειλές που μπορεί να δημιουργήσουν οι ιοί και τα βακτήρια καθώς ξεπαγώνουν (στη φωτογραφία, ένας ιός που είχε βρεθεί σε μόνιμο πάγο) |
![]() |
Το Permafrost (μόνιμα παγωμένο έδαφος που συνήθως δεν ξεπαγώνει ακόμη και το καλοκαίρι) ξεπαγώνει γρήγορα την τελευταία δεκαετία, βγάζοντας στην επιφάνεια καλά διατηρημένη αρχαία ζώα (στη φωτογραφία, ένα κεφάλι λύκου ηλικίας 40.000 ετών) |
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda τη Δευτέρα, ο Κορτσούνοφ είπε: «Υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουν παλιοί ιοί και βακτήρια. Εξαιτίας αυτού, η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα έργο «βιοασφάλειας» στο πλαίσιο του Αρκτικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.
Το έργο θα έχει ως αποστολή την αξιολόγηση των «κινδύνων και των συνεπειών» που σχετίζονται με την «μείωση του μόνιμου παγετού» και τις «μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες», είπε.
Περίπου το 65% της ρωσικής επικράτειας αποτελείται από έδαφος που παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη (αν και ειδικά μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών), το έδαφος αρχίζει τώρα να ξεπαγώνει - και να φέρνει στην επιφάνεια ζώα και αντικείμενα που είχαν παγώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τα υπολείμματα μάλλινων ρινόκερων που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 14.000 χρόνια και ένα κεφάλι λύκου 40.000 ετών - τόσο τέλεια διατηρημένο που είχε μέχρι και την γούνα του - έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και μια «βιομηχανία» που στηρίζεται στο μάλλινο μαμούθ - το οποίο εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια - καθώς οι κυνηγοί αναζητούν σκελετούς των προϊστορικών αυτών ζώων ώστε να μπορούν να βγάλουν τους χαυλιόδοντές τους και να τους πουλήσουν σε εμπόρους ελεφαντόδοντου.
![]() |
Ο Νικολάι Κορτσούνοφ, ανώτερος διπλωμάτης της Ρωσίας και επικεφαλής του Αρκτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι το νέο έργο «βιοασφάλειας» θα εξετάσει τον κίνδυνο που ενέχουν οι αρχαίες ασθένειες |
Αλλά η ανακάλυψη τέτοιων καλοδιατηρημένων δειγμάτων δημιούργησε επίσης τον φόβο ότι οι ασθένειες που μπορεί να είχαν τα ζώα θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν μαζί τους - και, σε αντίθεση με τους ξενιστές τους, να επιζήσουν από την απόψυξη.
Ο Ζαν Μισέλ Κλαβιέ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, προειδοποίησε πέρυσι μέσω της έρευνάς του πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ορισμένα βακτήρια να «αναγεννηθούν και να σκορπίσουν τον τρόμο στην ανθρωπότητα»
Ο καθηγητής Κλαβιέ ανακάλυψε και ο ίδιος έναν τέτοιο ιό - τον πιθοϊό - ο οποίος, όταν ξεπαγώθηκε από το μόνιμο πάγο άρχισε να επιτίθεται και να σκοτώνει αμοιβάδες. Ενώ ο πιθοϊός, ο οποίος είχε παγώσει για περίπου 30.000 χρόνια πριν από το πείραμα, είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, ο καθηγητής Κλαβιέ είπε ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ιοί που έχουν παγώσει εδώ και καιρό, μπορούν να «ξυπνήσουν» και να αρχίσουν να ξαναμολύνουν τους ξενιστές, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με την ακριβή ηλικία του πάγου της Αρκτικής, τον μόνιμο πάγο που την περιβάλλει, και επομένως την ηλικία των αντικειμένων που περιέχει. Αλλά οι περισσότερες αποψυγμένες ανακαλύψεις που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής χρονολογούνται από την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου δηλαδή από 115.000 έως και 11.700 χρόνια πριν.
Εκτός από την πιθανή απελευθέρωση αρχαίων ασθενειών, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το λιώσιμο του μόνιμου παγετού αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή λόγω της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα και αερίων μεθανίου καθώς η οργανική ύλη που έχει παγιδευτεί μέσα σε αυτόν ξεπαγώνει και αρχίζει να σαπίζει.
![]() |
Τα απομεινάρια ενός μάλλινου ρινόκερου, που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 14.000 χρόνια, ανασύρθηκαν από τον μόνιμο παγετό, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους |
Και τα δύο αέρια συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της θα επιταχύνει την τήξη, σε έναν φαύλο κύκλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι ένα «σημείο καμπής» που θα επιταχύνει τον ρυθμό και τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής, εκτός εάν σταματήσει ή μετριαστεί.
Το λιώσιμο ενέχει επίσης κίνδυνο για τις ρωσικές υποδομές και τις πόλεις, οι οποίες έχουν χτιστεί στο παγωμένο έδαφος και τώρα βλέπουν τη γη να μετακινείται κάτω από τα πόδια τους καθώς αρχίζει να ξεπαγώνει. Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Αρκτικό Κύκλο πέρυσι ενοχοποιήθηκε για την τήξη, αφού μια δεξαμενή ντίζελ κατέρρευσε όταν το έδαφος γύρω της υποχώρησε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου