Η Κίνα ανάβει τον «τεχνητό ήλιο» της


Ένας νέος γύρος πειραμάτων πυρηνικής σύντηξης για ένα προηγμένο υπεραγώγιμο Τοκαμακ (ειδική τεχνολογική διάταξη θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα, μορφής δακτυλιοειδούς θαλάμου που χρησιμοποιείται στην έρευνα θερμοπυρηνικής ενέργειας με την ονομασία EAST) ή αλλιώς γνωστό ως «Κινεζικό τεχνητό ήλιο», ξεκίνησε στα Ινστιτούτα Φυσικής Επιστήμης της πόλης Χεφέι αυτόν τον μήνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ινστιτούτου, Song Yuntao, το πείραμα στοχεύει στην αναβάθμιση του βοηθητικού συστήματος θέρμανσης EAST για να κάνει τον τεχνητό ήλιο «πιο καυτό» και πιο «ανθεκτικό». Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν για ενάμιση χρόνο.

Ο αντιδραστήρας EAST σχεδιάστηκε για να αναπαράγει τη διαδικασία πυρηνικής σύντηξης που πραγματοποιείται από τον ήλιο. Από τότε που άρχισε να λειτουργεί το 2006, το EAST ήταν μια ανοιχτή πλατφόρμα δοκιμών για Κινέζους και διεθνείς επιστήμονες για τη διεξαγωγή πειραμάτων που σχετίζονται με τη σύντηξη.

Έχει ήδη σημειώσει αρκετά ρεκόρ αναφορικά με τη διάρκεια του εγκλεισμού του εξαιρετικά ζεστού πλάσματος. Τον Ιούνιο, η EAST πέτυχε μια μέγιστη θερμοκρασία 288 εκατομμυρίων βαθμών Φαρενάιτ (160 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου), η οποία είναι δέκα φορές υψηλότερη από την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον ήλιο.

Το EAST είναι ένα από τα τρία μεγάλα εγχώρια Τοκαμάκ που λειτουργούν επί του παρόντος σε ολόκληρη την Κίνα. Αποτελεί μέρος της εγκατάστασης του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα, ο οποίος θα γίνει ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο όταν αρχίσει να λειτουργεί το 2035.

Ο αριθμός των 160 εκ. βαθμών Κελσίου είναι πολύ απλά κάτι το ασύλληπτο για το ανθρώπινο μυαλό. Το γεγονός ότι η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα για μία πιο καθαρή ενέργεια αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μία περίοδο που η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την κλιματική αλλαγή δείχνει πιο επείγουσα από ποτέ. 

Την ίδια όμως στιγμή εγείρονται κάποια ερωτήματα: πόσο ασφαλής είναι η πυρηνική ενέργεια σε χέρια ενός κράτους που δε μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες με τον υπόλοιπο πλανήτη; 

Η σχέση του κινεζικού κράτους με την ενημέρωση δεν ακολουθεί τα δυτικά πρότυπα – πρότυπα που ούτως ή άλλως δεν είναι άριστα. Αλήθεια, τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος στο έδαφος του Γίγαντα της Άπω Ανατολής; Το αν αυτό θα προερχόταν από τον τεχνητό ήλιο στην Κίνα ή από ένα εργοστάσιο πυρηνικής σχάσης είναι μάλλον αδιάφορο.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

  • «Πανδημία» (και) στις παρακολουθήσεις!
    09/12/2021 - 0 Comments
    Με μέσα που νομιμοποιούνται μέσα από… δημοκρατικές διαδικασίες, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο…
  • Αυστρία: Έως 7.200 ευρώ πρόστιμο ή τέσσερις εβδομάδες φυλάκιση για όποιον δεν εμβολιαστεί
    30/11/2021 - 0 Comments
    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη μεταμοντέρνα στυγνή φεουδαρχία που εδραιώνεται με…
  • Δημοψήφισμα στην Ελβετία: «Ναι» στην καθιέρωση του υγειονομικού πάσο ψήφισαν οι πολίτες
    28/11/2021 - 0 Comments
    Οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν «ναι» στην νομοθεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βάσει της…
  •  Τσιόδρας: «Να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορωνοϊό γιατί θα ξανακολλήσουν»
    11/11/2021 - 0 Comments
    Την ενισχυτική τρίτη δόση κατά της COVID-19 για την προστασία τόσο από τη λοίμωξη, όσο και από τη…
  • Αρκετά παιδιά στην Καλιφόρνια αρρώστησαν μετά από λάθος δόση εμβολίου για τον COVID
    17/11/2021 - 0 Comments
    Οργή και φόβος έχει ξεσπάσει μεταξύ ορισμένων γονέων στην περιοχή του Κόλπου του Σαν…
  • Ξεκίνησε η εμφύτευση μικροτσίπ σε εργαζόμενους στις ΗΠΑ
    25/08/2021 - 0 Comments
     Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι διέβησαν τον Ρουβίκωνα και ήδη τοποθετούν σε εργαζόμενους…
  • 41,83% των θανάτων από Covid 19 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους το τελευταίο τρίμηνο
    19/11/2021 - 0 Comments
    41,83% των θανάτων από covid 19 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με…

by click4money