Οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές έλεγξαν επιτυχώς τον καιρό πριν από μια μεγάλη πολιτική γιορτή νωρίτερα μέσα στο 2021, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη που είδε την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.
Την 1η Ιουλίου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του, τα εκατό χρόνια δηλαδή από την ίδρυσή του, με σημαντικούς εορτασμούς, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε μια τελετή στην πλατεία Τιενανμέν, και μια ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο Χουά αναφέρει ότι μια εκτεταμένη επιχείρηση σποράς σύννεφων τις προηγούμενες ώρες εξασφάλισε καθαρό ουρανό και χαμηλή μόλυνση του αέρα.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της τεχνολογίας σύννεφων, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες χειραγώγησης του καιρού για την προστασία των γεωργικών περιοχών ή τη βελτίωση σημαντικών πολιτικών, αθλητικών και κοινωνικών γεγονότων.
Το «Cloud-seeding» είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, η οποία περιλαμβάνει την προσθήκη χημικών ουσιών όπως μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:
Τα αναφερόμενα ευρήματα της πανεπιστημιακής μελέτης, προσθέτουν ένα μικρό αλλά αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την επιτυχία της τεχνολογίας. Και άλλες χώρες έχουν επίσης επενδύσει στην τεχνολογία σποράς σύννεφων, αλλά η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια παρά τα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της και τη συζήτηση σχετικά με το εάν η χειραγώγηση του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα καιρικά συστήματα κάπου αλλού.
Τη Δευτέρα, η South China Morning Post ανέφερε επίσης πως μια πρόσφατη ερευνητική εργασία, διαπίστωσε ότι μια επιχείρηση σποράς νεφών την παραμονή της εκατονταετηρίδας είχε προκαλέσει σημαντική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας αντιμετώπισε αυτό που φέρεται να ονόμασε η εφημερίδα ως «πρωτοφανείς προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης μιας απροσδόκητης αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και ενός συννεφιασμένου ουρανού κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο υγρά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Τα εργοστάσια και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες είχαν σταματήσει την λειτουργία τους τις ημέρες πριν από την εκδήλωση, αλλά η χαμηλή ροή αέρα σήμαινε ότι η ρύπανση δεν είχε εκτονωθεί απόλυτα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης, Γουάνγκ Καν, ανέφερε ότι μια δίωρη επιχείρηση σποράς σύννεφων ξεκίνησε την παραμονή της τελετής και οι κάτοικοι σε κοντινές ορεινές περιοχές ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους. στον ουρανό στις 30 Ιουνίου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πύραυλοι μετέφεραν ιώδιο αργύρου στον ουρανό για να τονώσουν τις βροχοπτώσεις.
Οι ερευνητές είπαν ότι η προκύπτουσα τεχνητή βροχή μείωσε το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5 κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα και μετατόπισε την ένδειξη του δείκτη ποιότητας του αέρα, με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από «μέτρια» σε «καλή».
Η ομάδα είπε ότι η τεχνητή βροχή «ήταν το μόνο ενοχλητικό γεγονός σε αυτήν την περίοδο», επομένως ήταν απίθανο η πτώση της ρύπανσης να είχε φυσική αιτία.
Πέρυσι το Πεκίνο ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επεκτείνει το πειραματικό του πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορές μεγαλύτερη από την Ινδία – 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – που καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι. Το Κρατικό Συμβούλιο είπε ότι σκοπεύει να έχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα τροποποίησης του καιρού έως το 2025, το οποίο θα περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα που θα φιλοξενούν τεχνολογίες καταστολής του χαλαζιού.
Το 2019 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού, συνήθως η εκτόξευση οβίδων με ιώδιο για να διαταραχθούν τα μέτωπα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Xinjiang.
Οι δραστηριότητες χειραγώγησης των καιρικών συνθηκών, γνωστές και ως «blueskying», συνήθως εφαρμόζονται σε συνδυασμό με κοινωνικές αλλαγές ή και απαγορεύσεις ενόψει γεγονότων, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, οικοδομικών και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών και η ενθάρρυνση των ανθρώπων να μείνουν μακριά από τους δρόμους ή να εγκαταλείψουν το περιοχή, είπε ο Δρ Σιουν Σιεν Τσιέν, του τμήματος γεωγραφίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν.
Ο Δρ Chien είπε ότι οι μετεωρολογικές αρχές της Κίνας είχαν «θεσμοποιήσει» τις τεχνικές ελέγχου του κλίματος εδώ και δεκαετίες, με τεχνολογικές προσπάθειες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, όχι όμως μόνο για εμπορικούς ή γεωργικούς λόγους αλλά και για «προπαγανδιστικούς σκοπούς».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου