Είναι η «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» ένας καινούργιος ιός;


Με την ανθρωπότητα να βασανίζεται ποικιλοτρόπως από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η είδηση για μια νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα ήρθε να σκορπίσει αγωνία και φόβο σε πολίτες και ειδικούς.

Η νέα παραλλαγή φέρει συνολικά 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης ακίδας S δημιουργώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, μιλώντας στο Greek Times για τη νέα παραλλαγή του ιού δεν έκρυψε την αγωνία της και τα ερωτήματα που παραμένουν προς το παρών αναπάντητα.

«Μας αγχώνει επειδή ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι αυτό το νέο στέλεχος. Και άλλες φορές προέκυψε παρακολούθηση για μεταλλάξεις, αλλά μόνο η Άλφα (σ.σ. βρετανική) και η Δέλτα (σ.σ. Ινδίας) ήταν αυτές που επικράτησαν. Το ανησυχητικό στο νέο στέλεχος είναι ότι έχει πάρα πολλές παραλλαγές, πάρα πολλές συγκεντρωμένες μεταλλάξεις πολύ περισσότερες από ό,τι είχαν η βρετανική και η ινδική» τόνισε.

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας ανέφερε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δεκαπέντε ημερών έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για τη ζημιά που ενδεχόμενα προκαλεί το νέο στέλεχος του ιού, σε ό,τι αφορά την πρόγνωση, τη θεραπεία και κυρίως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες –περίπου μία με δύο– για να δούμε αν αυτές οι πολλές μεταλλάξεις σε ποια σημεία βρίσκονται και αν επηρεάζουν την πρόγνωση, εάν επηρεάζουν τη θεραπεία ή εάν επηρεάζουν τα εμβόλια. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι είναι πολλές συγκεντρωμένες μεταλλάξεις» είπε προσθέτοντας ότι ακόμα η αρμόδια υπηρεσία ECDC, επειδή δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, δεν έχει κατηγοριοποιήσει τον ιό αν δηλαδή είναι απλά υπό παρακολούθηση ή από τα στελέχη που μας ανησυχούν.
«Δεν το έχει βάλει (σ.σ. ECDC) σε μια κατηγορία αν είναι τα varriants που τα παρατηρούμε ή μας ανησυχούν και για αυτό ακόμα δεν έχει δοθεί όνομα από την ελληνική αλφάβητο που κάποια στιγμή θα δοθεί και είναι ακόμα της Μποτσουάνα».

Επισημαίνει δε, ότι τόσες πολλές μεταλλάξεις και αλλαγές που έχει μαζεμένες «πολύ περισσότερες από ό,τι είχαν τα προηγούμενα στελέχη, τον κάνει ίσως έναν καινούργιο ιό, αλλά είμαστε σε αναμονή για να δούμε εάν αυτές οι αλλαγές έχουν επίπτωση σε διάφορους τομείς».

Και στην περίπτωση της νέας μετάλλαξη η κα Γκιούλα λέει ότι το μικρό ποσοστό εμβολιασμού σε κάποιες χώρες είναι και θα είναι η αιτία των «γεννήσεων» νέων μεταλλάξεων.
«Θα πρέπει να σταθούμε ότι έχουμε μία μετάλλαξη από περιοχή με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και θα συνεχίσουν να προκύπτουν μεταλλάξεις όσο έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιες χώρες, δηλαδή από την Ινδία, από την Αφρική πάλι, από τη Βραζιλία. Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εμβολιασμού, ο ιός εξελίσσεται» ανέφερε.

ΠΟΥ: «Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να κατανοήσουμε το ποσοστό μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης»

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη δήλωσε ότι «θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να κατανοήσουμε το ποσοστό μεταδοτικότητας και λοιμογόνου δράσης της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529». 

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με τον κορωνοιό  Covid, θα αποφανθούν για το εάν η νέα παραλλαγή θα πρέπει να ταξινομηθεί ως «ανησυχητική» ή «προς παρακολούθηση». 

Θυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

  • Σοκάρει η τραγωδία στην Αγίου Μελετίου: Καιγόταν στο μπαλκόνι του!
    14/01/2022 - 0 Comments
    Άλλη μια τραγωδία από φωτιά σε σπίτι είχαμε το νωρίς πρωί, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας…
  • Καθηγητής Π.Γαλιατσάτος: «Για πέντε χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας θα εμβολιαζόμαστε»
    15/01/2022 - 0 Comments
    Μια όχι και τόσο αισιόδοξη έκβαση της πανδημίας επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns…
  • Τι συμβαίνει ξανά στην Κίνα;
    03/11/2021 - 0 Comments
    Ερωτηματικά στο διεθνή Τύπο έχει προκαλέσει η προτροπή της κινεζικής κυβέρνησης προς τις…
  • Οι ΗΠΑ ερευνούν το εμβόλιο Moderna, διπλάσιος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε νέους
    20/08/2021 - 0 Comments
    Όσο ο κόσμος εμβολιάζεται έναντι του Covid 19, ήδη άλλωστε πλησιάζουν τα 5 δισ. οι εμβολιασμένοι,…
  • Καρκινοπαθείς περιμένουν πέντε μήνες για ένα χειρουργείο!
    18/12/2021 - 0 Comments
    Τεράστια είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ο χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο ή…
  • Νέα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για το θανατικό «χωρίς αίτια» στον ελληνικό πληθυσμό: 11.185 παραπάνω νεκροί από το 2020!
    09/12/2021 - 0 Comments
    Νέα στοιχεία για το θανατικό «χωρίς αίτια» το οποίο καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στον…
  • Στις 18:00 ανακοινώνονται νέα μέτρα από την Κυβέρνηση
    02/11/2021 - 0 Comments
    Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων τα οποία θεωρεί η Κυβέρνηση ότι θα συγκρατήσουν τη διασπορά του…

by click4money