Η Πολωνία θα απαιτήσει πάνω από 800 δισ. ευρώ από την Γερμανία, ως πολεμικές αποζημιώσεις


Η Βαρσοβία δημιουργεί ένα ειδικό ερευνητικό ινστιτούτο επιφορτισμένο με τη μελέτη της ζημιάς που προκάλεσε στην Πολωνία η ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να πιέσει μέχρι τέλους το Βερολίνο ώστε να πληρώσει τις αποζημιώσεις, όπως αποκάλυψε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, έκανε την ανακοίνωση αυτή σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, τμήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή (26/11). Ο Moραβιέτσκι είπε ότι υπέγραψε ένα έγγραφο την περασμένη Τετάρτη με βάση το οποίο έθεσε σε λειτουργία την ίδρυση του ινστιτούτου, το οποίο θα πάρει το όνομα του εξέχοντος Πολωνού αγωνιστή της αντίστασης Γιαν Κάρσκι. Πρόσθεσε επίσης ότι «το θέμα δεν ξεχάστηκε ποτέ, επειδή η Πολωνία αντιμετωπίστηκε πολύ άσχημα, χωρίς να λάβει καμία αποζημίωση.» Το ινστιτούτο θα συστηματοποιήσει διάφορες υπάρχουσες μελέτες και θα διεκδικήσει αξιώσεις κατά της Γερμανίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο 
Moραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι, τον Φεβρουάριο, μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε το 2017 θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή της Πολωνίας από τη ναζιστική Γερμανία. Αναγνώρισε ότι η «απόφαση για το τι θα κάνουμε με αυτήν την έκθεση, πότε και πώς, δεν έχει ληφθεί ακόμη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Βαρσοβία «ετοιμάζει τα πάντα ώστε να παρουσιάσει την πλήρη αλήθεια για τις θηριωδίες των ναζιστών Γερμανών».

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Βαρσοβίας, οι οποίες βασίστηκαν σε απογραφή του 1946, οι ζημιές ανέρχονται σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ (901 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, το 2019, ένα μέλος της επιτροπής υπέθεσε ότι το χρηματικό ποσό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ξεπεράσει τα 887 δισεκατομμύρια ευρώ. Από εκείνη την χρονιά, η Πολωνία ενέτεινε την πίεσή της στη Γερμανία για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς συνέπεσε και η 80ή επέτειος από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βαρσοβία δεν είναι μόνη στις προσπάθειές που κάνει ώστε να πληρώσουν για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητές που  προκάλεσαν οι Ναζί στα κατεχόμενα έθνη. Τον Απρίλιο, η Ελλάδα ανανέωσε τα αιτήματά της για το ίδιο ζήτημα προς τη Γερμανία, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να επιβεβαιώνει τότε ότι «το θέμα παραμένει ανοιχτό.»

Η Γερμανία, με τη σειρά της, επιμένει ότι το ζήτημα επιλύθηκε το 1990, το έτος της επανένωσής της, όταν υπογράφηκε η λεγόμενη συνθήκη Two-Plus-Four μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και των συμμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας. Στο έγγραφο, δεν υπήρχε καμία αναφορά για αποζημιώσεις οποιουδήποτε είδους, κάτι που, κατά την άποψη του Βερολίνου, έχει σημάνει και την λήξη του ζητήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως ούτε η Πολωνία ούτε η Ελλάδα ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία.

Το Βερολίνο επισημαίνει επίσης πως το 1953 υπεγράφη μια συνθήκη παραίτησης περί αποζημιώσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και τη Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε υπό την πίεση της Μόσχας, καθώς και τα δύο έθνη ήταν μέρος του ανατολικού μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή. Το 2018, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, υποστήριξε ότι η Πολωνία δεν είχε ποτέ παραιτηθεί από την αξίωση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money