Το «σύστημα κοινωνικής πίστωσης» της Κίνας, τώρα και στην Ελλάδα



Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης είναι η διαδικασία κατά την οποία καταρτίζεται ένα ενιαίο εθνικό αρχείο για φυσικά και νομικά πρόσωπα βάσει του οποίου αξιολογείται η δραστηριότητά τους. Βάσει της αξιολόγησής τους, τιμωρούνται ή ανταμείβονται. Αναπτύσσεται από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με περιφερειακές δοκιμές το 2009. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα από τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Ζιαμπάο, στις 20 Οκτωβρίου 2011 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος. Έως το 2020, προοριζόταν να τυποποιήσει την αξιολόγηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Απ' ότι φαίνεται, αυτό το σύστημα, με πρόσχημα την πανδημία, καθιερώνεται αργά, αλλά σταθερά και στην Ελλάδα.

Ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι η πρώτη μέρα εντατικών ελέγχων στην αγορά έδειξε συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από πελάτες και επιχειρηματίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα».

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του νυχτερινού μαγαζιού στο Γκάζι, όπου εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς τα πιστοποιητικά και σημείωσε ότι επειδή ήταν υπότροπο για τρίτη φορά, επιβλήθηκε ανάκληση της άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Μάλιστα, ο κ. Μπίνης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους, καθώς η βάση δεδομένων που διαμοιράζονται όλοι οι φορείς που τους διεξάγουν, τους δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν το πλήρες ιστορικό για κάθε ΑΦΜ για τους τελευταίους 18 μήνες.

«Με τα tablets και τα smartphones που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από την αρχή που έχει επιβάλλει το πρόστιμο, να βλέπουμε το ιστορικό και αυτό μας βοηθάει σε δύο πράγματα. Πρώτον στον σχεδιασμό των ελέγχων ώστε να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και δεύτερον να αποφασίζουμε το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης υποτροπής», τόνισε.

Τέλος, όπως ανέφερε, το σύστημα δείχνει ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, προνοιακές δομές, όπου από τον Σεπτέμβριο διενεργούνται έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι αρχές ότι τηρούνται τα μέτρα.

Μάλιστα η εφαρμογή έδειχνε με κόκκινο τους παραβάτες σε ηλεκτρονικό χάρτη της επικράτειας με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι μπορείς πλέον να δεις που συγκεντρώνονται οι παραβάτες, καθώς και που υπάρχουν οι περισσότεροι από αυτούς, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, κι ότι οι καταχωρήσεις ενημερώνονται συνεχώς.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money