Επικίνδυνα παιχνίδια στην τροχιά της Γης που μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο μας στα πρόθυρα της καταστροφής
Γίνονται τρελά πράγματα αυτή τη στιγμή στο Διάστημα που η πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί…
Ο κινεζικός δορυφόρος «Crusher», σύμφωνα με την China Aerospace Science and Technology Corp., έχει «το καθήκον της επίδειξης τεχνολογιών για την ανακούφιση και την εξουδετέρωση των διαστημικών σκουπιδιών». Όπως το βλέπει το Πεκίνο, οι αμερικανικοί δορυφόροι συγκροτούν «συντρίμμια».
Το Shijian-21 έχει έναν ρομποτικό βραχίονα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση διαστημικών σκουπιδιών – υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια κομμάτια του που επιπλέουν γύρω από τη γη – ή για να συλλάβει, να απενεργοποιήσει, να καταστρέψει ή να καταστήσει άχρηστους δορυφόρους άλλων εθνών. Αυτός ο βραχίονας κάνει το Shijian-21 «δορυφορικό θραυστήρα».
Ο Brandon Weichert, συγγραφέας του Winning Space: How America Remains a Superpower, λέει στο Gatestone ότι ο κινεζικός δορυφόρος εκτοξεύτηκε σε γεωσύγχρονη τροχιά, όπου πολλά από τα πιο ευαίσθητα δορυφορικά συστήματα της Αμερικής – αυτά που είναι κρίσιμα για την πυρηνική διοίκηση, τις επικοινωνίες και τον έλεγχο (NC3), την επιτήρηση, και στρατιωτικές επικοινωνίες – έχουν εντοπιστεί.
«Επειδή οι δορυφόροι των ΗΠΑ σε γεωσύγχρονη τροχιά βρίσκονται τόσο μακριά από τη γη, είναι και ακριβοί και δύσκολο να αντικατασταθούν», σημειώνει. «Η απώλεια οποιουδήποτε από αυτά τα συστήματα, χωρίς να υπάρχουν αντικαταστάτες, θα έδινε στον στρατό της Κίνας ένα άνευ προηγουμένου πλεονέκτημα σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών».
Η Κίνα έχει σχεδιάσει το νέο της διαστημικό σταθμό, λέει ο Richard Fisher του International Assessment and Strategy Center, «για να ενσωματώσει επιπλέον μεγάλες στρατιωτικές μονάδες που μπορούν να εξοπλιστούν με λέιζερ, μικροκύματα ή αντιδορυφορικά συστήματα που βασίζονται σε πυραύλους».
Το Σεπτέμβριο του 2008, η επανδρωμένη αποστολή Shenzhou-7 της Κίνας έφτασε σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς το κινεζικό πλήρωμα εκτόξευε έναν μικροδορυφόρο, «μια προφανή προσομοιωμένη αποστολή αναχαίτισης του ISS», λέει ο Fisher. Ένας από τους βετεράνους αυτής της αποστολής, λέει ο Fisher στο Gatestone, είναι τώρα ο διοικητής στον κινεζικό διαστημικό σταθμό.
«Κάνουν μεγάλα βήματα για την κατάκτηση του διαστήματος», είπε ο Αντιπρόεδρος των Κοινών Αρχηγών, στρατηγός John Hyten, στις 28 Οκτωβρίου σε εκδήλωση που χρηματοδοτείται από την Ομάδα Αμυντικών Συγγραφέων. Ο Hyten, πρώην διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί «κάνουν όλα αυτά τα πράγματα επειδή είδαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το διάστημα για κυρίαρχο πλεονέκτημα»
«Για πολλά χρόνια, η Ουάσιγκτον θεωρούσε δεδομένη τη διαστημική της υπεροχή», παρατηρεί ο Weichert. Ωστόσο, ο εφησυχασμός δεν είναι η μόνη αμερικανική ασθένεια. Η αμερικανική τύφλωση είχε επίσης ρόλο. Κάποτε, η Αμερική ήταν κυρίαρχη στο διάστημα, και οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν αργά στην ανάπτυξη αντιδορυφορικών όπλων, φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν ανταγωνισμό. Με τις ΗΠΑ να έχουν τα περισσότερα assets σε τροχιά, σύμφωνα με το σκεπτικό, οι ΗΠΑ θα είχαν τα περισσότερα να χάσουν με έναν αγώνα.
Αυτή η άποψη ήταν προϊόν μιας θεμελιώδους παρανόησης των κινεζικών και ρωσικών συμπεριφορών. Η παρεξήγηση οδήγησε επίσης άμεσα στην καθυστέρηση της Αμερικής σε μια άλλη κρίσιμη διαστημική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος ηγέτης στην υπερηχητική πτήση με το X-15 να φτάνει τα 6,7 Mach—6,7 φορές την ταχύτητα του ήχου—το 1967. Τώρα, ωστόσο, η Αμερική βρίσκεται περίπου μισή δεκαετία πίσω από την Κίνα. Οι ΗΠΑ ακολουθούν επίσης τη Ρωσία.
«Είχαμε συγκρατηθεί από την επιδίωξη στρατιωτικών εφαρμογών για αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε στο Yahoo! ο πρεσβευτής Robert Wood, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη. Ο Wood, όπως περιγράφεται από αυτό το site, «υποδηλώνει ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφύγουν το ράλι για υπερηχητικούς πυραύλους».
Το μόνο που έκανε η αμερικανική αυτοσυγκράτηση ήταν να επιτρέψει στους Κινέζους και Ρώσους στρατιώτες να πάρουν το προβάδισμα στον αγώνα για να αναπτύξουν αυτά τα αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα συστήματα παράδοσης πυρηνικών όπλων. Στα τέλη Ιουλίου, το Πεκίνο συγκλόνισε το Πεντάγωνο με μια τροχιακή δοκιμή ενός υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης.
Ομοίως, η Αμερική βρίσκεται τώρα πίσω από την Κίνα στην ικανότητα να καταρρίπτει δορυφόρους. «Ο δορυφόρος Shijian-21 αλλάζει το παιχνίδι», λέει ο Weichert, ο οποίος παράγει επίσης το The Weichert Report. «Είναι μια πραγματική επιθετική ικανότητα που μπορεί να κυνηγήσει και να καταστρέψει αμερικανικά συστήματα και να καταστήσει τον στρατό των ΗΠΑ στη γη κωφό, άλαλο και τυφλό».
Το διάστημα, φυσικά, είναι το απόλυτο στρατηγικό υψόμετρο, που παρέχει τον έλεγχο της γης. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί ηγέτες θα έπρεπε να γνωρίζουν πως η Κίνα θα προσπαθούσε, όπως εξηγεί ο Weichert, να οικοδομήσει τις δυνατότητες «για να βγάλουν πρώτα τους Αμερικανούς εκτός τροχιάς και μετά να τοποθετήσουν τα δικά τους συστήματα εκεί».
Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, φυσικά, αλλά απαιτούνται μεγάλες διορθώσεις πορείας. Πρώτον, οι αμερικανικοί δορυφόροι είναι εύκολες επιλογές για τον κινεζικό στρατό. Όπως το είπε ο στρατηγός Hyten, «στην πραγματικότητα βάλαμε τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση επειδή έχουμε μια χούφτα χοντρούς χυμώδεις στόχους, ενώ ο αντίπαλος έχει κατασκευάσει εκατοντάδες στόχους που είναι δύσκολο να επιτευχθούν».
Το αποτέλεσμα, είπε ο στρατηγός, είναι ότι η Αμερική δεν έχει «μια ανθεκτική διαστημική αρχιτεκτονική». Μια ανθεκτική αρχιτεκτονική, σωστά πιστεύει ο Hyten, θα αποτελείται από δορυφόρους επιτήρησης χαμηλότερου κόστους που, σύμφωνα με τα λόγια του SpaceNews, «μπορούν να παραχθούν μαζικά και να αναπτυχθούν γρήγορα».
Δυστυχώς, «το Υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να είναι απίστευτα γραφειοκρατικό και αργό», παρατήρησε ο Hyten. Η γραφειοκρατία του Πενταγώνου «είναι απλώς βάναυση». Επομένως, μην υπολογίζετε στον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος χρειάστηκε μια δεκαετία για να σχεδιάσει ένα βιώσιμο διαστημικό δίκτυο που δεν έχει ακόμη εκτοξευθεί.
Ευτυχώς, υπάρχει και ο Έλον Μασκ, μια γραφειοκρατία του ενός. Το SpaceX του κατασκευάζει τον αστερισμό των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων Starlink σε τροχιά χαμηλής γης. Όταν ολοκληρωθούν, θα υπάρχουν περίπου 42.000 δορυφόροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό των ΗΠΑ, όταν η Κίνα θα έχει συνθλίψει, εκτοξεύσει λέιζερ, καταρρίψει ή εκτοξεύσει από την τροχιά τους στρατιωτικούς πόρους της Αμερικής στο διάστημα.
(σ.σ. Ας κρατήσουν αυτή τη φράση εκείνοι που νομίζουν ότι οι δορυφόροι του Μασκ είναι για… να έχουν γρήγορο ίντερνετ!)
Φυσικά, η Κίνα θα προσπαθήσει επίσης να καταρρίψει τον αστερισμό Starlink. Το Πεκίνο, λέει ο Weichert στον Gatestone, σχεδιάζει ένα “Διαστημικό Περλ Χάρμπορ”.
Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ότι διεξήγαγε δοκιμή όπλων με στόχο έναν αχρησιμοποίητο ρωσικό δορυφόρο στις 15 Νοεμβρίου.
Επίσης αντεπιτέθηκε στις ΗΠΑ κατηγορώντας για υποκρισία σε ό,τι αφορά ανακοίνωσή τους, στην οποία καταδίκαζαν το γεγονός.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η εν λόγω δοκιμή που πραγματοποίησε η Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πεδίο συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά:
«Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία απερίσκεπτα πραγματοποίησε μία δοκιμή καταστροφής δορυφόρου» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ. «Η δοκιμή έχει δημιουργήσει περισσότερα από 1.500 κομμάτια από συντρίμμια που είναι σε τροχιά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα “απορρίμματα” που τώρα απειλούν τα συμφέροντα όλων των εθνών» συμπλήρωσε.
Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε εξοργισμένος με το περιστατικό. «Με την μακρά, φημισμένη ιστορία της στα διαστημικά ταξίδια είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ρωσία έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο Αμερικανούς και άλλους ξένους αστροναύτες στον ISS αλλά ακόμη και τους δικούς της κοσμοναύτες» τόνισε σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos υποβάθμισε το γεγονός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα συντρίμμια από τη δοκιμή δεν αποτέλεσαν απειλή και ούτε θα θέσουν σε κίνδυνο τους διαστημικούς σταθμούς και τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, σε αντίθεση με όσα δήλωσε η Ουάσιγκτον.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου