Προερχόμενη από τα μη βιώσιμα μενού που τροφοδοτήθηκαν σε δισεκατομμυριούχους που «αγωνιούν» για το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής των COP26, η τελευταία τάση στην τροφογενή ενοχή –η εξέταση του «τροφικού αποτυπώματος άνθρακα» του ατόμου – θα προστεθεί στο συναισθηματικό ναρκοπέδιο που συνοδεύει την παραγγελία κάποιου δείπνου.
Σύμφωνα με την «The Telegraph» οι άνθρωποι πλέον δεν θα μετράνε μόνο τις θερμίδες, για να δουν αν ξεφεύγουν στα κιλά τους, αλλά θα μετράνε και το αποτύπωμα άνθρακα που παράγει το κάθε γεύμα, έτσι ώστε να «προστατεύσουν» και το περιβάλλον.
Ένα τέτοιο, διόλου απίθανο σενάριο, είναι εμπνευσμένο από τα μενού που σερβιρίστηκαν στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, στο οποίο όλα τα γεύματα συνοδεύονταν από το αποτύπωμα άνθρακα στα τυπωμένα μενού των συμμετεχόντων, αντιγράφοντας προφανώς το παλιό ρητό «είσαι ό,τι τρως». Ωστόσο, για όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν μια φιλική στάση προς το περιβάλλον, περισσότεροι από λίγοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές παρατήρησαν ότι τα «βιώσιμα» γεύματα που δόθηκαν στους «άρχοντες» του (κλιματικού) σύμπαντος συνεπάγονται την εκπομπή τριπλάσιου του μέσου όρου «τροφικού αποτυπώματος άνθρακα». Αυτό το αποτύπωμα το οποίο οι κάτοικοι του πλανήτη θα πρέπει να τηρήσουν ευλαβικά, προκειμένου να αποτρέψουν την «κλιματική καταστροφή»...
Οι ίδιοι οι διοργανωτές της Συνόδου σημείωναν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να συρρικνώσει το «αποτύπωμα τροφής» του στα 0,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015, όμως το μενού με το οποίο ταΐστηκαν οι ισχυροί αυτού του πλανήτη, το οποίο περιελάβανε μέχρι και Χάγκις (το εθνικό πιάτο της Σκωτίας) περιείχε έως και επτά φορές το μέσο όρο του στόχου που έχουν θέσει και σκοπεύουν να εφαρμόσουν, για έναν απλό άνθρωπο, δείχνοντας έτσι ότι υστερούν σημαντικά, ηθελημένα ή μη, στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που είχαν δώσει πριν από έξι χρόνια.
Ωστόσο, το να θέλεις να χάσεις πραγματικά βάρος και να λάβεις πραγματικά μέτρα για να το κάνεις αυτό, απέχει πολύ μέχρι να αγγίξει το φάσμα της πραγματικότητας. Τα αμερικανικά ταχυφαγεία απαιτούσαν εδώ και χρόνια να αναρτώνται οι μετρήσεις των θερμίδων στα μενού τους, κάτι που καθιερώθηκε μετά από απαίτηση των ιατρικών φορέων των ΗΠΑ, αλλά και διάφορων υγειονομικών οργανισμών. Αν εξαιρέσει κανείς την καινοτομία μιας τέτοιας ιδέας, το όλο εγχείρημα αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις κάποιον από το να καταναλώσει αυτό που πραγματικά θέλει. Άλλωστε, ποιος θα ήθελε να πάει στα McDonald's με σκοπό να φάει υγιεινά;
Ενθαρρύνοντας λοιπόν το ενοχικό σύνδρομο κάθε ανθρώπου, η The Telegraph παρουσίασε μια εξαντλητική σειρά διατροφικών επιλογών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τον αναγνώστη να κάνει μια δεύτερη σκέψη. Νομίζετε ότι γίνεστε ενάρετοι ρίχνοντας γάλα αμυγδάλου στον καφέ σας; Σκεφτείτε ξανά, γράφει η εφημεριδα - η καλλιέργεια αμυγδάλων απαιτεί τεράστια ποσότητα νερού. Ακόμη και μια φρουτοσαλάτα είναι ύποπτη, υποστηρίζει το ρεπορτάζ, δίνοντας οδηγίες στον αναγνώστη να «αγοράσει τοπικά φρούτα, και όσο γίνεται εποχικά». Και όσον αφορά το κρέας, εδώ μιλάμε για ένα ηθικό ναρκοπέδιο – θα ήταν καλό να μην το αγγίξουμε καν!
Εάν η «Αστυνομία Τροφίμων» πραγματοποιήσει τελικά την επιθυμία της και καταστήσει υποχρεωτικές τις ετικέτες άνθρακα – ένας στόχος που η Telegraph επιμένει ότι όλοι θέλουν – μη νομίζετε ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα περιοριστούν απλά στην παρακολούθηση των αποτυπωμάτων άνθρακα των τροφών. Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαχίντ Ζάβιντ αποκάλυψε μια φιλόδοξη νέα εφαρμογή που στοχεύει στο «να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική τους δραστηριότητα». Εξοπλισμένοι με συσκευές που φοριούνται στον καρπό , παρόμοιες με το Halo της Amazon, οι Βρετανοί θα λάβουν εξατομικευμένες συστάσεις υγείας από μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση. Όχι μόνο θα λαμβάνουν ανταμοιβές για την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, αλλά θα ενθαρρύνονται για τη μείωση του μεγέθους της μερίδας και ακόμη και για περισσότερη άσκηση.
Όπως φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια όλων αυτών που ζούμε με την διαδικασία του εμβολίου κατά του Covid-19, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να παρακινηθούν στο να εγκαταλείψουν το απόρρητο ή τη σωματική τους ακεραιότητα για 100 ευρώ ή μια δωρεάν κάρτα του μετρό για ένα χρόνο.
Και όταν κάποιος διαβάζει την λέξη «εφαρμογή» καταλαβαίνει αυτομάτως πως σε ακόμα έναν παράγοντα της ζωής μας, λέξεις όπως απόρρητο και ιδιωτικότητα, πάνε περίπατο. Και μια τέτοια εφαρμογή, ίσως είναι η απαρχή αυτού που κάποιοι δειλά-δειλά σκέφτονται στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως δηλαδή δεν αργεί να έρθει εκείνη η στιγμή που θα ελέγχουν όντως το τι και πόσο θα τρώμε...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου