Εταιρεία ρομποτικής αναζητά εθελοντή που θα πουλήσει το πρόσωπό του για την δημιουργία ανδροειδούς


Η ιδέα να δανείσετε το πρόσωπό σας σε ένα ρομπότ μπορεί να ακούγεται σαν την πλοκή ενός επεισοδίου του Black Mirror, αλλά θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Ο κατασκευάστρια εταιρεία ρομπότ Promobot αναζητά ένα πρόσωπο για το επόμενο ανθρωποειδές ρομπότ της, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια από το 2023 και μετά.


Η εταιρεία προσφέρει 150.000£ (177.000€) στον γενναίο εθελοντή, ο οποίος πρέπει να είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει τα δικαιώματα χρήσης του προσώπου του για πάντα.



Η έδρα της Promobot είναι στη Νέα Υόρκη, και είναι γνωστή για τα παράξενα ρεαλιστικά ανθρωποειδή ρομπότ που δημιουργεί. Τα ρομπότ της χρησιμοποιούνται ήδη σε 43 χώρες και εργάζονται σε μια ευρεία σειρά ρόλων, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών, των υποστηρικτών, των συμβούλων, των οδηγών και των θυρωρών.

Η Promobot δήλωσε: «Η εταιρεία μας αναπτύσσει τεχνολογίες στον τομέα της αναγνώρισης προσώπου, καθώς και της ομιλίας, της αυτόνομης πλοήγησης, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τομέων της ρομποτικής. Από το 2019, κατασκευάζουμε και προμηθεύουμε ανθρωποειδή ρομπότ στην αγορά. Οι νέοι πελάτες μας θέλουν να ξεκινήσουν ένα έργο μεγάλης κλίμακας και όσον αφορά αυτό, πρέπει να αδειοδοτήσουν μια νέα εμφάνιση ρομπότ για να αποφύγουν νομικές καθυστερήσεις».

Στην τελευταία της καμπάνια, η εταιρεία τεχνολογίας αναζητά κάποιον με «ευγενικό και φιλικό» πρόσωπο, για να χρησιμοποιηθεί σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ-βοηθό.

Το ρομπότ έχει παραγγελθεί από μια αμερικανική εταιρεία που δεν κατονομάζεται και θα χρησιμοποιηθεί σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα λιανικής σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

«Ένα ρομπότ με νέα εμφάνιση θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του το 2023 και το πρόσωπο ενός επιλεγμένου ατόμου θα γίνει η εμφάνιση αυτού του ρομπότ», εξήγησε το γραφείο Τύπου της Promobot.


Ενώ η Promobot έχει διευκρινίσει ότι ο εθελοντής πρέπει να έχει ένα «ευγενικό και φιλικό» πρόσωπο, είναι ανοιχτή σε αιτήσεις από άτομα οποιουδήποτε φύλου και ηλικίας. Παράλληλα η εταιρεία δεν διευκρίνισε γιατί επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ένα πραγματικό πρόσωπο, αντί να επιλέξει ένα πρόσωπο που δημιουργείται από υπολογιστή - όπως έκανε με το διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ Sophia.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής ρομποτικής προσφέρεται να πληρώσει κάποιον για τα δικαιώματα του πρόσωπου του. 
Πίσω στο 2019, μια εταιρεία ρομποτικής, το όνομα της οποία δεν έγινε γνωστό, προσέφερε αμοιβή 110.000 ευρώ σε έναν εθελοντή για τη χρήση του προσώπου του, χωρίς να ξέρουμε αν υπήρξε ανταπόκριση.

Μιλώντας εκείνη την εποχή, η Kέιτ Ντέβλιν, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, αναρωτήθηκε γιατί κάποιος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα πραγματικό πρόσωπο. «Συμφωνώ με την ιδέα ενός ανθρωποειδούς με φιλικό πρόσωπο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί α) χρειάζεται ένα ρεαλιστικά ανθρώπινο πρόσωπο. και β) γιατί αυτό το πρόσωπο πρέπει να είναι πραγματικό άτομο», ανέφερε.


Ποια είναι η Σοφία;

Η Σοφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 ως ένα υπερ-έξυπνο κεφάλι που μοιάζει με άνθρωπο, με ρεαλιστικό πρόσωπο που μπορούσε να αναβοσβήνει, να κοιτάζει από τη μια πλευρά προς την άλλη και να μιλάει.

Το ανθρωποειδές ρομπότ, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία ρομποτικής Hanson στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να συνομιλεί, να χαμογελά, ακόμη και να λέει αστεία. Το ρομπότ έγραψε ιστορία τον Οκτώβριο του 2017, όταν έγινε νόμιμος πολίτης της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι έγινε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που έλαβε τη νόμιμη υπηκοότητα.

Ενώ η Σοφία έχει μερικές εντυπωσιακές ικανότητες, δεν έχει ακόμη συνείδηση. Η Hanson Robotics ισχυρίζεται ότι οι μηχανές με πλήρη συνείδηση και  συναισθήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ίδια η Σοφία έχει αναφέρει ότι «τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων» όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. «Οι ηλικιωμένοι θα έχουν περισσότερη παρέα, τα αυτιστικά παιδιά θα έχουν ατελείωτα υπομονετικούς δασκάλους», έχει πει η Σοφία.

Σχόλια

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money