Επίθεση με πολλές μονάδες πυροβολικού και προώθηση στρατευμάτων πραγματοποιεί μέχρι αυτή τη στιγμή το Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία.
Οι πληροφορίες για τις απώλειες είναι συγκεχυμένες, καθώς φαίνεται να υπάρχουν και 17 Αρμένιοι στρατιώτες οι οποίοι έχουν πέσει στα χέρια των Αζέρων μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό, πολλοί εκ των οποίων, είναι τραυματίες, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του κοινοβουλίου, Έντουαρντ Αγκατζανιάν, είπε ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί έως και 15 στρατιώτες.
Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απάντησαν σε επίθεση των Αρμενίων στις θέσεις του. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν απογειωθεί και βρίσκονται ακριβώς πάνω από το σημείο, μαζί με πλήθος τεθωρακισμένων και βαρέος οπλισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στα ανατολικά σύνορα ως μέρος μιας πολιτικής που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη διείσδυση σε δύο αρμενικές περιοχές, το Σιούνικ στα νοτιοανατολικά και το Γκεχαρκούνικ στα ανατολικά.The Ministry of Defence of Azerbaijan is trying to blame the #Armenia'n side for its large-scale provocation, however, it is more than obvious that it was #Azerbaijan that attacked, attacking the Armenian positions using artillery and armored vehicles. @UN @OSCE @CSTO_ODKB pic.twitter.com/lYyJGH6xD9
— Gohar Hovhannisyan (@GoharHo41814908) November 16, 2021
Η κυβέρνηση του Ερεβάν απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της αποχώρησης των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
Η ειρηνευτική συμφωνία του Νοεμβρίου 2020, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ήρθε μετά από έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. Περίπου 2.000 Ρώσοι ειρηνευτικοί αναπτύχθηκαν για να περιπολούν την περιοχή μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ρωσική στρατιωτική βάση της Αρμενίας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί ποδός πολέμου. Η Ρωσία και η Αρμενία εμβάθυναν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους το 1997 με μια συνθήκη για τη «φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια».
Πρόκειται για μια διμερή συνθήκη που εγγυάται την αμοιβαία στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ερεβάν και της Μόσχας. Σε περίπτωση επίθεσης σε μια χώρα, και οι δύο θα απαντούσαν, μοιράζοντας υλικό και εγκαταστάσεις.
Οι Αρμένιοι πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την «πατρίδα», λέει ο πρωθυπουργός Πασινιάν
Οι Αρμένιοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν τα σπίτια τους εάν οι αυξανόμενες εντάσεις στα κοινά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν οδηγηθούν σε καθαρή σύγκρουση, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς οι νέες μάχες πυροδότησαν φόβους για τέλος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο Νικόλ Πασινιάν απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να συσπειρωθούν και να προστατεύσουν την «αγία πατρίδα» τους την Τρίτη, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα.
Σύμφωνα με μήνυμα του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, «η κατάσταση στην ανατολική κατεύθυνση της συνοριακής ζώνης συνεχίζει να είναι εξαιρετικά τεταμένη. Γίνονται τοπικές μάχες, κατά τις οποίες ο εχθρός χρησιμοποιεί πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και διάφορα είδη φορητών όπλων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πασινιάν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με κατηγορίες ότι ο αζερικός στρατός είχε περάσει τα κρατικά σύνορα. Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Μπακού είχαν πάει «τρεισήμισι χιλιόμετρα στην ενδοχώρα» και κατηγόρησε μυστικούς πράκτορες ότι «προσπάθησαν να περικυκλώσουν τη λίμνη Σέλβιτς», η οποία εκτείνεται στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ των δύο εθνών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου